Studijsko putovanje u Sloveniju i Italiju

Objavljeno: 15.01.2013

U razdoblju od 15. do 19. siječnja 2013. godine organizirano je studijsko
putovanje u Sloveniju i Italiju u okviru projekta Razvoj turističke infrastrukture na području parka prirode Lonjsko polje / Stimulating tourism development by improving infrastructure in Posavina region, particulary of the Lonjsko Polje Nature Park Area“ financiranog sredstvima Programa IPA IIIC – BRI Bespovratna sredstva za poslovnu infrastrukturu.

Studijsko putovanje organizirala je Sisačko-moslavačka županija u suradnji s
projektnim partnerima za sudionike edukacija o poslovnom razvoju poduzetnika početnika, te postojećih poduzetnika s naglaskom na promoviranje turističke ponude područja Lonjskog polja, a koje su tijekom listopada 2012. godine bile organizirane u sklopu ovog projekta. Svrha studijskog putovanja bila je razmjena znanja i potencijala potrebnih za razvoj i promicanje poduzetništva u turizmu, te upoznavanje s integriranom turističkom ponudom agroturizma u Sloveniji i Italiji.

U Sloveniji su sudionici imali priliku upoznati se s načinom funkcioniranja LAGa, Instituta za ruralni razvoj Ljubljana i Ministarstvom za poljoprivredu Slovenije koji su predstavili različite potpore za ruralni razvoj s posebnim osvrtom na razvoj ruralnog turizma.

Posjetili su seoska domaćinstva koja se bave uzgojem i preradom voća, te stočarstvom i preradom mlijeka. U Italiji su se sudionici upoznali s modelom rada glavne tržnice za otkup i prodaju voća i povrća, te posjetili obiteljska poljoprivredna gospodarstva u agroturizmu.

Tijekom studijskog posjeta sudionici su se mogli upoznati sa zakonskim regulativama i oblicima potpora kojim Europska unija, odnosno lokalna zajednica, sufinancira razvoj turizma na seljačkim domaćinstvima. Po povratku s putovanja većina sudionika je istaknula kako su dobili nove ideje za poboljšanje svoje turističke ponude dodatnim turističkim sadržajima.