I Turistički klaster obilježio Dan europske baštine

Objavljeno: 25.09.2013

Među nezaobilaznim sudionicima obilježavanja Dana europske baštine u Krapju svakako je Turistički klaster Lonjsko polje. Tako je bilo i ove godine, kada se u Europskom selu graditeljske baštine na području Parka prirode Lonjsko polje, 21. i 22. rujna obilježavao taj Dan i to devetnaesti put za redom.

Na sajmu organiziranom tom prigodom, nastupili su mnogi članovi Turističkog klastera. Brojni posjetitelji manifestacije tako su kušali autohtona jela tradicijskih proizvođača iz toga dijela Posavine, razgledali tradicionalne alate i saznali sve o vještinama starih zanata, te kupili suvenire i ekološki proizvedena poljoprivredna dobra.

Turistički klaster Lonjsko polje i Turistička zajednica Sisačko-moslavačke županije na svom su izložbenom prostoru posjetiteljima darivali prospekte i ostale promotivne materijale. Odgovarajući na mnogobrojne upite, domaćini na štandu upućivali su znatiželjnike na adrese obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja posjetiteljima pružaju kvalitetne smještajne i gastronomske usluge.  

Krapje pripada skupini europskih spomenika kulturne baštine A kategorije, a selom zaštićenog graditeljskog naslijeđa proglašeno je 23. rujna 1995. godine, zbog svoje iznimno očuvane tradicijske arhitekture, specifične za središnju Posavinu. Na inicijativu Vijeća Europe, Hrvatska se iste te godine pridružila obilježavanju Dana europske baštine. Ciljevi manifestacije su afirmacija kulturnih, povijesnih i tradicijskih vrijednosti hrvatske Posavine, te širenje znanja i svijesti o kulturnom naslijeđu ovoga kraja.